Zo creëer je een winnende videomarketing strategie

De populariteit van marketingvideo’s stijgt enorm. Overal zie je het voorbijkomen: op websites, YouTube, Vimeo, Instagram, LinkedIn, Facebook… Het is nu eenmaal wat mensen het liefst zien online. Maar hoe maak je een gerichte, boeiende en duidelijke video die precies in de roos schiet? Het begint allemaal met een heldere videomarketingstrategie.

Zo maak je een kick-ass videomarketingstrategie

Beginnen zonder strategie is als vertrekken zonder navigatie

Je kan natuurlijk een video laten maken. Gewoon, omdat het hoort. Omdat het populair is. Maar wat wil je er nu eigenlijk mee bereiken? Wat is je doel waaraan je straks meet of de video een succes was? Beginnen zonder videomarketingstrategie is als vertrekken zonder navigatie. Je rijdt rondjes of gaat totaal de verkeerde kant op.

Een strategie zorgt voor een leidraad en maakt de kans groter dat je het doel van de video bereikt. Dit plan op papier zetten en afronden is dus stap één van je videocreatieproces.

Start met een videomarketing strategie

Zoals het woord ‘strategie’ al zegt, is een videomarketingstrategie een plan om iets te bereiken. Het is een strategie om video’s zo in te zetten dat het bijdraagt aan jouw doelen. Denk aan meer awareness, conversie, betrokkenheid van medewerkers of retentie van klanten. Met jouw video breng je het publiek iets bij over je bedrijf of je product.

We zetten de belangrijkste stappen voor een goede videomarketingstrategie voor je op een rij.

Stap 1: beschrijf je doelgroep

Alle succesvolle marketingcampagnes starten met onderzoek. Op welke doelgroep ga je je focussen? Wat zijn de wensen van deze kijkers? Waar lopen ze tegenaan en waar kan jij bij helpen?

Deze informatie over je doelgroep heeft veel invloed op het soort video dat je gaat maken. Een herkenbare video leidt tot meer vertrouwen (‘dit bedrijf begrijpt mij’), waardoor je een grotere kans hebt dat de kijker tot actie overgaat.

Stap 2: bepaal het doel van je video

Vervolgens bepaal je wanneer de video voor jou succesvol is. Wanneer is de campagne geslaagd? Als je dit niet weet, ben je aan het schieten met hagel. Formuleer dus een duidelijk meetbare doelstelling.

Wil je graag meer awareness? Dan speel je in op emoties, met de kans dat je viral gaat en veel bereik genereert. Je meet de ‘views’. Wil je meer conversie? Dan laat je bijvoorbeeld een aantrekkelijk aanbod in je video naar voren komen en hang je hier een meetbare link aan. Wil je klanten ‘opleiden’? Dan maak je een informatieve how to-video en verspreid je deze onder bestaande en nieuwe klanten.

Je ziet: voor ieder doel maak je een ander soort video.

Stap 3: match je doelgroep en je doel met het soort video

Als je je doelgroep en je doelstelling duidelijk voor ogen hebt, dan match je dit met de juiste soort video. Denk bijvoorbeeld aan een Motion Graphics animatievideo, Hybride video (animatie + echte beelden), een interactieve video of echte beelden. Waarmee trek je jouw publiek over de streep?

In onze ervaring is een interactieve video een goede manier om de kijker in het verhaal te zuigen en dus perfect voor conversiedoelstellingen. Is je doelstelling het opleiden van personeel of klanten? Dan is een hybride video weer een mooie optie. Denk maar aan de video’s van NOS op 3. Animaties zijn ook goed voor explainer video’s en werken daarnaast uitstekend voor de doelstelling awareness.

Alle opties eens rustig bekijken? Neem dan hier een kijkje. Kom je er nou niet uit? Met ons team denken we uiteraard graag met je mee.

Stap 4: wat verwacht je van de kijker

Wat moet de kijker doen na het zien van de video om jouw doelstelling te behalen? Een video is niet geslaagd zonder een duidelijke call to action. Wil je dat het publiek naar een landingspagina gaat? Dat ze de video delen met collega’s, vrienden en kennissen? Dat ze een opdracht maken of aan de slag gaan met de informatie? Maak dit voor jezelf duidelijk en verwerk dit in je videomarketingstrategie.

Stap 5: maak een promotieplan

Je stopt aardig wat tijd en moeite in het maken van een goede video. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat deze maximaal bekeken wordt! Daarom is een goed promotieplan essentieel. Bedenk, voor je een video gaat maken, op welke platformen je deze wilt delen. Daar pas je vervolgens je video en strategie op aan. Op YouTube is een langere video bijvoorbeeld passend, maar voor LinkedIn kan je deze beter wat korter houden.

Houd bij het maken van je promotieplan ook weer je doelgroep in je achterhoofd. Het heeft weinig zin om een geweldige marketingvideo te laten maken om deze vervolgens te plaatsen op websites die je doelgroep niet bezoekt.

Aan de slag met je videomarketingstrategie? Check dan onze handige checklist!

Een video neerzetten zonder eeuwig ronddwalen

Met bovenstaande stappen heb je een goede basis voor je marketingvideo. Wil je een goede video neerzetten zonder vraagtekens en losse eindjes? Neem dan de tijd om na te denken over je videomarketingstrategie. Dit zorgt ervoor dat je alles uit je video haalt. Uiteraard helpen we hier binnen EVA graag mee.

Meer weten over videomarketing of ben je al toe aan het laten maken van de video?

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp