Viraal gaan. Dat willen we allemaal wel. Als je viraal gaat beweegt je boodschap en content zich als een virus over social media en de rest van het internet. Ieder bedrijf droomt ervan. Het betekent namelijk grote publiciteit en daarmee mogelijk een flinke omzetboost.
Maar een virale marketingactie zet je niet zomaar even live. Het geheim zit in goede, pakkende beelden. Het liefst bewegend. Een ijzersterke animatievideo vervult al deze eisen. Let wel op, want onderstaande animatie-fouten helpen direct je actie om zeep.
1. De animatievideo pakt niet meteen de aandacht
Vaak realiseren makers zich niet dat de kijker binnen de eerst 10 seconden bepaalt of de video interessant is. Zij klikken op het internet rond en als jouw video niet bevalt, zijn er zo nog duizenden anderen. De kans is groot dat de kijker van jouw animatievideo deze bij toeval ziet. Het is daarom extra belangrijk om in die eerste 10 seconden de aandacht van de kijker te grijpen en deze vervolgens zo lang mogelijk vast te houden.
2. De animatie krijgt teveel focus
Een andere cruciale fout bij het maken van een animatievideo is dat de animatie de volledige focus krijgt. ‘Dat is toch ook de bedoeling?’, denk je nu. En ja, de visuele uitleg is belangrijk, maar vergeet de audio niet.
Geluid wordt vaak afgeraffeld, terwijl het minstens zo belangrijk is als het beeld. Juist de combinatie van beeld en geluid is wat een animatie sterk maakt. Bij het zien van een schrijvende pen, wil je het geluid van een schrijvende pen horen. Bij het zien van een auto, wil je het geluid van een motor horen. Dit zuigt de kijker in het verhaal.
Een ander groot voordeel is dat je met geluidseffecten de kijker in de juist richting stuurt. Met geluid kan je extra aandacht leggen op bepaalde elementen van de animatievideo en zo zorg je ervoor dat de kijker jouw boodschap beter meekrijgt.
3. De animatievideo heeft geen sterk verhaal
Naast het gebruik van geluidseffecten, is ook de verhaallijn in je animatie erg belangrijk. Een fout die we vaak zien, is dat animaties bestaan uit losse personages, die met weinig emotie de tekst overbrengen. Hierdoor verliezen kijkers hun aandacht. Een goed verhaal is dus essentieel.
4. Er wordt geen script gebruikt
Om een goed verhaal te maken, heb je een script nodig. We zien vaak dat dit wordt overgeslagen of te weinig aandacht krijgt. Elke goede (animatie)video begint met een goed script. Focus hier dan ook eerst op voordat er überhaupt over de animaties of beelden wordt nagedacht. Lees hier onze tips om een geweldig script te schrijven
5. De animatievideo heeft geen duidelijk doel
Een script helpt ook met het kiezen van een duidelijk doel. Weet je wel precies wat je wilt bereiken met je animatievideo? Zeker wanneer de video als doel heeft uitleg te geven of iets te verkopen, is het heel belangrijk dat er een duidelijk doel is vastgesteld. Zonder focus is de video voor kijkers moeilijk te volgen.
6. Er wordt teveel informatie gegeven
Stop niet teveel details in de animatie, maar beperk je tot de belangrijkste informatie. Wanneer je dit niet doet, zorgt dit voor verwarring en verliest de animatie sneller betekenis en focus. Voorkom een overdaad aan informatie door van te voren goed na te denken over je verhaallijn en of dit de kijker wel gaat interesseren. Vervolgens kun je hierbij de animaties ontwikkelen.
7. De animatievideo is te lang
De lengte van de video is ook een belangrijk element. Als je enthousiast bent over je organisatie of het onderwerp, dan wil je de kijker al snel overspoelen met informatie. In de vorige tip heb je al gelezen dat dit geen goed idee is. Maar naast een overvloed aan informatie, zorgt dit ook voor een erg lange video, waardoor kijkers afhaken. Toch is er geen ideale lengte voor een explainer video te benoemen. Wij hanteren hiervoor altijd de gouden regel: Vertel alles wat je wil vertellen, maar houd het wél zo kort mogelijk.
Viraal gaan met animatievideo
Ga je een animatievideo (laten) ontwikkelen? En wil je viraal gaan? Zorg dan dat je bovenstaande tips meeneemt. Pak meteen in de eerste 10 seconden de aandacht van de kijker, zorg dat je meeslepende beelden én audio hebt, maak een sterk en bondig verhaal, zet dit om in een script én bepaal een helder doel voor de video. Bij EVA kunnen we je hier goed mee helpen, neem contact op voor meer informatie.