Animatievideo is belangrijk voor jouw marketingstrategie. Daarvan ben je overtuigd, maar hoe overtuig je jouw leidinggevende om marketingbudget vrij te maken voor video’s? Hiervoor heb je een sterke pitch nodig.
In je betoog betrek je natuurlijk de Return On Investment (ROI). De ROI geeft het rendement op de investering aan en zo zijn verschillende marketingactiviteiten goed met elkaar te vergelijken. Wij geven je een voorzet voor de opbouw van je pitch en laten je zien waar je de ROI op kunt baseren.
Animatievideo is hot
Iets nieuws proberen in je strategie is altijd spannend. Je kan nog niet weten wat het effect voor jouw organisatie zal zijn, maar je kunt je wel verdiepen in onderzoeksresultaten. Praktisch alle onderzoeken naar video marketing laten zien dat het een essentieel middel is. Een voorzetje voor je pitch:
Video zorgt voor succes
Naast harde cijfers, moet je leidinggevende ook een beeld en gevoel krijgen van video binnen de marketingstrategie. Deel daarom video’s van andere bedrijven en laat indien mogelijk zien wat het hen heeft opgeleverd. Is de animatievideo bijvoorbeeld viral gegaan? Heeft het bedrijf (of de maker van de video) er een casestudy van gemaakt?
Maak de lijst met video’s die je doorstuurt niet te lang, maar kies drie relevante voorbeelden. Zorg ervoor dat er een voorbeeld tussen zit van een bedrijf dat jouw leidinggevende aanspreekt en waardeert, een video van een concurrent en een video waar je sterke cijfers van kunt delen.
De content is herbruikbaar
Een animatievideo plaats je natuurlijk niet maar één keer op social media. Het staat gelijk aan meerdere contentvormen. Zo kun je er diverse social media posts van maken en inplannen, advertenties van maken, een blog over schrijven of het geluid gebruiken voor een podcast. Ook gebruik je de video natuurlijk in presentaties, je brochure en de nieuwsbrief. Dit bespaart geld én tijd.
Animatievideo is niet duur
Een bekende misvatting van video is dat het duur is. Voordat goed onderzoek wordt gedaan naar de inzet en opbrengsten van video, haakt de beslissende factor in het bedrijf al af. Het is goed om je te realiseren en te communiceren dat video niet zo duur is. EVA deelt de kosten van de animatievideo transparant, zodat je het direct in je pitch mee kunt nemen.
Video is meetbaar
Het effect van video’s is heel goed te meten. Geef in je pitch een goed beeld van de statistieken die je gaat gebruiken om de ROI voor het bedrijf te meten. Stel vervolgens een pilot-video voor, zodat je onderbouwt een keuze kunt maken voor de strategie.
ROI is kwantitatief en kwalitatief te meten. Kwantitatieve gegevens, zijn harde statistieken en daarom de beste variant om aan je leidinggevende te tonen. Een overzicht van kwantitatieve statistieken:
- Views: weergaven van de video
- Play rate: percentage kijkers gedeeld door aantal views
- Completion rate: hoeveel kijkers de video hebben afgekeken
- Click through rate: kijkers die op een knop hebben geklikt gedeeld door views
- Conversion rate: kijkers die de gewenste actie hebben ondernomen, gedeeld door aantal clicks
Kwalitatieve statistieken zijn met name gericht op engagement. Denk hierbij aan reacties op je video, maar ook likes, shares en saves.
Heb je een ‘GO’ gekregen van je leidinggevende? Zorg dan dat je hem/haar ook betrokken houdt bij de creatie van de animatievideo. Zo ontstaat er mogelijk nog meer draagvlak voor video marketing.
Meer input nodig voor je pitch?
Wij lopen over van succesvolle voorbeelden en delen je graag nog meer informatie om jouw case compleet te maken. Binnenkort even sparren?