Hoe vaak scrol je door je tijdlijn van Facebook of LinkedIn, waarna je de app weer sluit: er is niets interessants te zien.
Het is tegenwoordig ontzettend lastig om als bedrijf de aandacht te trekken van (potentiële) klanten. Op social media worden dagelijks talloze berichten gepost, waardoor jouw bericht in de grote massa verdwijnt. Daarnaast werkt ook het algoritme van de platformen niet in jouw voordeel: authentieke berichten van personen krijgen voorrang en linkjes naar je website worden afgestraft.
Hoe zorg je dan toch dat jouw boodschap onder de aandacht komt?
Simpel: met animatievideo’s.
Gemiddeld spenderen mensen 16 uur per week (!) aan het kijken van (animatie-)video’s. De reden hiervoor is een open deur: het is makkelijk. Voor video hoeft je brein zich niet erg in te spannen, maar neemt wel informatie op. Dat voelt fijn. Daarnaast is video vermakelijk (als je het goed doet), waardoor de doelgroep niet alleen stopt met scrollen, maar de video ook afkijkt en actie onderneemt. En dat vindt het algoritme van de social media kanalen weer fijn.
Hoe werkt dat algoritme?
Wist je dat je berichten op social media maar aan een fractie van je volgers worden getoond?
Dit kun je zien als een testgroep. Deze groep bepaalt of de content interessant genoeg is. Zodra mensen stoppen met scrollen, het bericht bekijken, liken, reageren, opslaan en/of delen, wordt de post verder verspreid. De meeste mensen zijn visueel ingesteld en vinden animatievideo’s prikkelender dan elke andere contentvorm. Wat betekent dat je meer interactie kunt verwachten.
Het algoritme van alle social media kanalen geeft bovendien voorrang aan waardevolle content op het platform zelf. De video uploaden naar het kanaal, in plaats van het plakken van een link, geeft jouw post een flinke boost.
Animatie zorgt dus voor aandacht
Ja. Maar dat betekent niet dat je een animatie van 5 minuten moet maken. De kern van social media is dat het vluchtig is. Je krijgt niet veel tijd om je boodschap over te brengen. Animatie zorgt ervoor dat je die boodschap kunt versimpelen en zo in veel minder tijd, veel meer kunt vertellen. Bovendien zorgt het gebruik van beeld en geluid ervoor dat de boodschap beter begrepen en onthouden wordt.
Check. Meer informatie in minder tijd
En dat het werkt, blijkt wel uit onderzoek van Quadia. 87 procent van de onderzochte marketeers geeft aan online video in te zetten en 80 procent gebruikt deze video’s op social media. De doelstellingen zijn meestal het informeren van de doelgroep, verhogen van de naamsbekendheid en de merkbekendheid.
Animaties zijn hier dus bij uitstek geschikt voor. Met inhoudelijk sterke informatie in animatievideo’s straal je professionaliteit uit, terwijl de cijfers in dit soort filmpjes meestal meteen worden geaccepteerd. Kortom: je wordt al snel als een autoriteit gezien.
Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat marketeers verwachten dat het gebruik van video alleen maar zal groeien. 70 procent denkt dat de inzet van video een blijvende verandering is. Het zal steeds frequenter, persoonlijker en makkelijker worden. Een uitdaging is onderscheidend vermogen. Animatie kan de pit zijn die je contentplan op dit moment mist.
Dat klinkt duur?
We snappen dat je dat denkt. Bedrijfsvideo’s kosten vaak duizenden euro’s om te produceren. En dan hebben we het nog niet over het script of een voice-over. Bij een animatie komt geen kostbare apparatuur en opnametijd kijken, wat de kosten erg drukt. Daarnaast maken we binnen EVA slim gebruik van bibliotheken en templates zonder daarmee in kwaliteit van de animatievideo in te hoeven leveren. Op onze Animatievideo tarieven pagina kun je de mogelijkheden verkennen en direct onze transparante tarieven bekijken.