Klantloyaliteit verhogen met video

Iedere ondernemer streeft naar een gezonde onderneming en het verkrijgen van zoveel mogelijk tevreden klanten. Alléén een topproduct of de meest geweldige dienstverlening aanbieden is helaas niet genoeg om jouw onderneming optimaal te laten groeien. Oké, maar wat dan wel? Het antwoord: klantloyaliteit.

Klantloyaliteit verhogen met videoZowel in het verkrijgen van nieuwe klanten, als in het behouden van klanten is het creëren van klantloyaliteit dé sleutel. Heb je eenmaal klantloyaliteit weten te creëren, dan zal je klantenbestand organisch kunnen groeien en daarmee ook je sales een stuk makkelijker maken.

Klinkt als een goede deal, maar wat is klantloyaliteit nu eigenlijk en hoe kan video je helpen de klantloyaliteit te verhogen?

Wat is klantloyaliteit?

Wanneer we het hebben over klantloyaliteit, dan gaat het over de mate waarin jouw klant zich verbonden voelt met jouw product, dienst of bedrijf. Hoe meer jouw klanten zich verbonden voelen met hetgeen jij aanbiedt, hoe gewilder jouw bedrijf wordt. Er wordt meer sales gegenereerd waarbij een klant die zich betrokken voelt bij jouw product of dienstverlening niet snel zal zoeken naar alternatieven. Hiermee creëer je een constante inkomstenbron. In dat opzicht kun je klantloyaliteit vergelijken met een vriendschap of een relatie. Net zoals dat de loyaliteit van een vriend(in) of levenspartner jouw relatie met diegene kan maken of breken, kan klantloyaliteit jouw onderneming maken of breken.

Hoe merk je dat een klant loyaal is aan jouw bedrijf?

Klantloyaliteit blijkt ten eerste heel duidelijk uit de manier waarop de klant zich naar jou toe gedraagt. Raadt de klant anderen bijvoorbeeld aan om jouw product te kopen? Plaatst de klant positieve reviews op jouw website? Dit zijn allemaal tekenen dat jouw klant positief ingesteld is naar jouw bedrijf toe. Hierdoor is de kans klein dat deze klant bij jou weggaat en is de kans groot dat je er nieuwe klanten bij krijgt door positieve mond-tot-mondreclame.

In de psychologie wordt dit ook wel ‘de sociale bewijskracht’ genoemd. Wij mensen zijn nou eenmaal wezens die een bepaald kuddegedrag vertonen. Als wij horen of zien dat meerdere mensen een bepaald product helemaal geweldig vinden, dan zijn wij geneigd deze mening te volgen. Sterker nog: onder invloed hiervan kunnen wij overgaan tot een aankoop van een bepaald product terwijl we dit niet eens van plan waren. Tot slot kun je klantloyaliteit ook meten aan de hoeveelheid keren dat een klant herhaaldelijk jouw product of dienst bestelt.

Videomarketing zorgt voor vertrouwen in jouw product of dienst

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat klantloyaliteit voornamelijk op twee pilaren steunt. Hierbij gaat het om de mate van het vertrouwen van de klant in jouw bedrijf én hoeveel interactie de klant heeft met jouw bedrijf. Allereerst pilaar nummer 1, vertrouwen. Videomarketing is bij uitstek dé manier om het vertrouwen van de klant in jouw bedrijf in stand te houden en zelfs te vergroten. Waarom? Vertrouwen heeft alles te maken met de emotionele binding van de klant met jouw product of dienst. Voor wie denkt dat emotionele binding te bereiken is door prijsknallers en cadeautjes – vergeet het maar! Vertrouwen van een klant bereik je door een dialoog aan te gaan, mee te denken in oplossingen en een bepaalde merkbeleving te bieden. Videomarketing is hiervoor een ontzettend geschikte methode.

Beeld zegt meer dan 1000 woorden. Uit marktonderzoek blijkt dan ook dat 50% van de internetgebruikers een video van een product of dienst bekijken vóórdat zij overgaan tot aankoop. Het uitgelegd zien worden van een product of dienst in een heldere animatievideo kweekt vertrouwen bij de klant. Dit stimuleert de klant om het product of de dienst aan te schaffen. Daarnaast is een pakkende videomarketing strategie, als onderdeel van de branding-strategie, veruit het meest effectieve middel om jouw merk te positioneren op de markt. Hiermee laat jij zien waarmee jouw bedrijf zich positief onderscheidt van de concurrenten in de markt en natuurlijk welke problemen je oplost van jouw potentiële klanten. Ook dit versterkt het vertrouwen van de consument in jouw product of dienst. Dit zal ervoor zorgen dat de consument minder geneigd is om jouw organisatie in te ruilen voor een concurrent.

Meer, meer en nog eens meer interactie!

Tot zo ver de eerste pilaar, vertrouwen. De tweede pilaar waar klantloyaliteit op steunt is interactie. Hoe meer interactie de klant heeft met jouw bedrijf, hoe loyaler deze klant zal zijn ten opzichte van jouw producten of diensten. Consumenten worden tegenwoordig overspoeld met allerlei onpersoonlijke reclames en advertenties. Zorgt dit voor extra verkopen? Vast wel….maar klantloyaliteit zal er niet mee bereikt worden als de klant het gevoel heeft dat hij niets meer is dan een ‘nummertje’. Voor het creëren van klantloyaliteit is het belangrijk dat je de consument persoonlijk aanspreekt en daarbij kan een pakkende videomarketing boodschap écht het verschil maken.

Een leuke video die de daadwerkelijke problemen van klanten aankaart en daar ook een oplossing voor biedt, zorgt voor effectieve interactie met de klant. Het gevolg van deze interactie is dat klanten emotionele binding krijgen met jouw bedrijf en visie (lees: niet enkel met één specifiek product of met de prijs van het product). Deze emotionele binding zal op de lange termijn ervoor zorgen dat de klant ook toekomstige producten zal kopen, ongeacht de prijs, omdat hij zich kan identificeren met (de visie van) jouw bedrijf en wat jij aanbiedt.

Het is sinds kort zelfs mogelijk om jouw animatievideo’s of echte beelden video’s daadwerkelijk interactief te maken. Eind 2019 hebben wij de interactieve video feature gelanceerd waarmee je de kijker controle geeft over zijn of haar video ervaring. Laat ze beslissingen nemen, stel ze vragen, laat ze formulieren invullen en nog veel meer!

Meer informatie over interactieve video en op welke manieren je dit kunt integreren in jouw video marketing strategie vind je hier: klik hier voor meer info over interactieve video.

Tot slot kun je met interactie klantloyaliteit niet alleen bereiken, maar ook onderhouden. Klanten die jouw product of dienst al eens hebben besteld, weten al dat je iets goeds aanbiedt. Hier hoef je ze dus niet meer van te overtuigen. De interactie die je met videomarketing kunt bereiken, dient in dit geval om de bestaande klanten te behouden door ze aandacht te geven. Laat ze weten dat je ze waardeert als klant, communiceer updates, verbeteringen en neem de klant visueel mee in jouw wereld. Laat de klant zien dat hij de koning is en dat je er als bedrijf alles aan doet om hem de beste ervaring te geven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bedankvideo’s na een aankoop, video’s die antwoord geven op bepaalde vragen van klanten, video’s die processen uitleggen waar een klant in terecht komt of testimonials van andere klanten.

Wat is er allemaal mogelijk in de wereld van videomarketing?

Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden voor wat betreft het verhogen van klantloyaliteit door middel van animatievideo’s. Met name videomarketing door middel van de stijlen ‘Motion Graphics & Text’ en ‘Cartoon’ is effectief om interactie met de klant te bewerkstelligen en een emotionele binding te creëren tussen jouw bedrijf en de klant.

Motion Graphics

‘Motion Graphics’ zijn bewegende grafische beelden of teksten die worden uitgebeeld door middel van een video. Omdat de beelden grafisch zijn, kunnen ze naar wens op zo’n manier worden ontworpen dat ze naadloos aansluiten op de behoeftes van jouw doelgroep. Veel bedrijven maken ook gebruik van Motion Graphics om de herkenbaarheid van hun logo of naam te vergroten door deze bewegend in video weer te geven. Al met al zorgt dit voor vertrouwen en emotionele binding met het bedrijf.

Cartoon

De stijl ‘Cartoon’ kenmerkt zich door een bepaald verhaal te vertellen en is misschien wel de meest effectieve optie voor het vergroten van klantloyaliteit. Dit komt doordat de klant echt wordt meegenomen in het verhaal over de visie van jouw bedrijf en het product, waardoor hij meer te weten komt over het bedrijf. Daarnaast is de insteek van een ‘Cartoon’ dat een bepaald probleem wordt geïllustreerd waar de klant zich mee kan identificeren. Hierbij wordt ook meteen een passende oplossing geboden. Veel grote en kleine bedrijven maken al veelvuldig gebruik van deze stijl van videomarketing. Het is een ontzettend effectieve stijl om vertrouwen en emotionele binding te creëren, en daarmee ook klantloyaliteit.

Conclusie

Klantloyaliteit is zoals gezegd een van de belangrijkste factoren voor het verkrijgen en behouden van nieuwe klanten. Het creëren van emotionele binding, vertrouwen en interactie met de klant zullen ervoor zorgen dat de klantloyaliteit toeneemt en daardoor jouw onderneming ook groeit. Videomarketing is een perfecte manier om klantloyaliteit te creëren. Het biedt klanten de mogelijkheid om kennis te maken met jouw brand en een emotionele binding met jouw bedrijf te ontwikkelen. Met videomarketing kun je jouw klanten op een enthousiaste en visuele manier een oplossing bieden voor de problemen waar zij tegenaan lopen. In het digitale tijdperk waar wij ons nu in bevinden, is dit inmiddels een onmisbare tool geworden voor vele bedrijven!

Wil je hier mee over weten? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp