Video is booming! Maar wat nou als wij je vertellen dat er een manier bestaat om ze nóg beter te maken, sprekender en dynamischer.
In dit artikel nemen we je mee naar de wondere wereld van interactieve video. We leggen uit wat het is, waarom je hier serieus over zou moeten nadenken en wat de mogelijkheden zijn voor interactie binnen jouw video’s. Uiteraard zijn verderop in dit artikel ook een aantal voorbeeldvideo’s toegevoegd om de mogelijkheden verder toe te lichten.
Wat is interactieve of klikbare video?
Interactiviteit is een relatief nieuwe feature in videoland. Waar voorheen het enige stukje interactie met video het vooruitspoelen, achteruitspoelen, of pauzeren was, bestaan er met de inzet van de juiste tooling nu extra veel mogelijkheden.
De naam zegt het natuurlijk al een beetje. Met interactieve video’s kan de kijker interacteren met de video. Met interactieve video voegen we klikbare elementen toe, zoals links, knoppen en formulieren. Hierbij is er een verschil tussen interactie binnen de video en interactie die linkt naar een externe bron. Dit kan van alles zijn: een formulier voor het direct aanvragen van een offerte of een logo dat rechtstreeks doorlinkt naar een website. Je kunt de kijker zelfs zijn of haar eigen route door de video laten kiezen door bepaalde keuzemomenten in de video aan te geven. Verderop in dit artikel bespreken we de mogelijkheden meer in detail.
Waarom interactieve video?
Meer resultaat en engagement
Een veel gehoorde opmerking van onze klanten is dat ze meer engagement willen bewerkstelligen om uiteindelijk meer omzet te genereren. Een video op je website is een heel goed begin. Het zorgt ervoor dat mensen langer blijven hangen (goed voor Google) en bovenal dat jouw website top of mind blijft – in tegenstelling tot een website met alleen maar tekst en afbeeldingen.
En wat nou als ik je vertel dat het toevoegen van interactiviteit aan video zorgt voor zelfs 3 tot 4 keer meer engagement bij jouw klanten dan een ‘normale’ video. En kan zorgen tot wel 20% meer conversie. Perfect toch?
Relevanter zijn
Daarnaast zorgt interactieve video ervoor dat je veel relevanter gaat zijn met je video content. Heel vervelend als je een video bekijkt waar grote gedeeltes voor jou als kijker helemaal niet relevant zijn. Met interactieve video is dit verleden tijd.
Wat zijn de mogelijkheden van interactieve video?
Hier zitten jullie natuurlijk op te wachten. De mogelijkheden voor het toevoegen van interactiviteit aan video zijn eindeloos.
In 99% van de gevallen is een potentiële klant een video laten bekijken niet het hoofddoel van een organisatie. Video is het middel om bijvoorbeeld meer leads te vergaren om uiteindelijk je omzet te verhogen.
In de oude situatie zou je om deze doelen te bereiken bijvoorbeeld een eindscherm aan je video toevoegen waar je website of telefoonnummer op staat. Met interactieve video gaan we hier een volgende stap in zetten.
Contactformulier, enquête of quiz toevoegen met interactieve video
Door een contactformulier, enquête of een quiz aan je video toe te voegen kun je een schat aan data, rechtstreeks in de video verzamelen. Denk hierbij aan een Call to Action button die in de video verschijnt waarna door te klikken een contactformulier in de video tevoorschijn komt. Jouw potentiële klant wordt het zo een stuk makkelijker gemaakt om gegevens achter te laten.
Klikbare hotspot toevoegen aan video.
Daarnaast is het mogelijk een zogenaamde hotspot toe te voegen aan je video waar de kijker op kan klikken. Letterlijk elk item in een bepaalde scène kan klikbaar worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een downloadbare pdf zijn of een pop-up met extra info welke op dat moment relevant kan zijn voor de kijker. Klik je niet? Dan gaan we gewoon verder met de video.
Pop-up scherm in de video
Hierboven noemden we het al even: een pop-up met extra info. Stel je ziet in de video een hotspot, bijvoorbeeld op een product. Nou kun je natuurlijk in de video niet álles uitleggen over een product. De video wordt dan simpelweg veel te lang. Maar door een product klikbaar te maken door middel van een hotspot kan er een pop-up verschijnen zodra hier op geklikt wordt. De video wordt op de achtergrond gepauzeerd en in deze pop-up zien we meer informatie over het product. Je kunt zelfs een button toevoegen met ‘koop direct’ of een video laten zien van de werking van het product.
Chaptering: voeg navigeerbare hoofdstukken toe aan jouw video
Als je video lang is en veel verschillende producten, diensten of onderwerpen behandelt kan het een uitdaging zijn om de aandacht van de kijker vast te houden. En daarnaast zijn vaak niet alle onderdelen voor alle kijkers interessant.
Maak het makkelijk voor jouw potentiële klant door navigeerbare hoofdstukken toe te voegen aan je video. Hiermee bespaar je de kostbare tijd van de kijker van je video doordat jouw klant alleen die onderdelen hoeft te bekijken die voor hem of haar interessant zijn.
Dát is in ieder geval een fijne eerste indruk van jouw organisatie!
Laat jouw klanten zelf de route bepalen
Hiermee laat je jouw video kijkers op het puntje van hun stoel zitten. Ze nemen binnen de ‘Branching’ feature binnen interactieve video namelijk zelf het heft in handen.
De kijker krijgt gedurende de video verschillende keuzes te zien waaruit hij telkens 1 optie moet kiezen. Hieronder is de interactieve video van EVA Explainer Video Agency te bekijken waarin je onder andere zelf de route kunt bepalen. In deze video gaat het om de diensten en uitleg van EVA en hoe EVA te werk gaat. Er is ook een hoofdstuk ‘Interactieve video’ aan toegevoegd.
Het voorbeeld van de interactieve video van EVA is maar 1 mogelijkheid. Je kunt er bijvoorbeeld ook een veel speelser karakter aan geven en meer richting storytelling gaan. Denk hierbij aan een hoofdpersoon die bepaalde keuzes moet maken wat het verdere verloop van de video beïnvloedt.
Hieronder vind je enkele van de meest gebruikte toepassingen van interactieve video in een overzichtelijke infographic.
Artikel gaat verder onder de infographic.
Een kijkje in het brein van de videokijker
Benieuwd welke delen van jouw video het meest bekeken worden? Ook dat is met een interactieve video inzichtelijk. Aan de ‘achterkant’ kunnen wij namelijk heel makkelijk zien hoe kijkers interacteren met jouw video en welke delen het meest aanspreken. Zo kom je nog meer te weten over jouw klanten zodat jij jouw strategie (en video) hierop kunt aanpassen.
Is een interactieve of klikbare video iets voor jouw bedrijf?
In deze blog hebben we geprobeerd op een eenvoudige manier de mogelijkheden van interactieve video uiteen te zetten. Wij geloven dat deze opkomende technologie de wereld van video enorm gaat beïnvloeden de komende jaren. Wij vinden het in ieder geval erg gaaf om met deze ontwikkeling mee te gaan en interactiviteit vanaf vandaag ook te kunnen aanbieden in onze video’s!
Ben jij ook enthousiast geworden? We leggen je graag de mogelijkheden verder uit en vinden het leuk om mee te denken over hoe we jouw video interactief kunnen maken om daarmee nóg meer uit je video te halen.