Instructievideo’s: zien is snappen

Dankzij de groei van sociale media en platformen zoals YouTube, Vimeo en Netflix is het bekijken van een video eenvoudiger en toegankelijker geworden dan ooit tevoren. (Instructie)video’s hebben de manier waarop we informatie tot ons nemen veranderd. Videoconsumptie speelt een belangrijke rol en biedt de mogelijkheid om te vermaken, te verbinden en te leren.

Video’s bieden een visuele en interactieve manier om informatie te consumeren. Of het nu gaat om het bekijken van film- of televisieseries, het volgen van nieuws en trends, of het krijgen van uitleg in een instructievideo. In deze blog duiken wij dieper in op instructievideo’s: wat zijn het en hoe kan jij instructievideo’s inzetten voor jouw bedrijf?

instructievideo's

Wat zijn instructievideo’s?

Instructievideo’s zijn video’s die stap voor stap uitleggen hoe iets gedaan moet worden. Van het leren van een nieuwe taal, het verbeteren van je kookvaardigheden tot het aanleren van nieuwe software in je organisatie, instructievideo’s zijn een gemakkelijke en toegankelijke manier om je kennis en vaardigheden op te bouwen.

Instructievideo’s worden ingezet om informatie op een effectieve en aantrekkelijke manier over te brengen. Bijvoorbeeld door de stappen van een (complex) proces te tonen, een ingewikkeld proces te versimpelen of mensen voor te bereiden op een handeling binnen een procedure.

Waarom instructievideo’s?

Dankzij de opkomst van moderne technologie en de groei van internet hebben mensen toegang tot ongekende hoeveelheden informatie en entertainment. Hierdoor zijn traditionele manieren van informatieconsumptie, zoals het lezen van kranten en tijdschriften, vervangen door digitale alternatieven zoals online nieuwsbronnen en streamingplatforms.

Daarnaast is er ook een verschuiving te zien in de manier waarop mensen informatie consumeren. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan video’s boven tekst, omdat ze informatie op een snelle en visueel aantrekkelijke manier kunnen verkrijgen. Een instructievideo is perfect om ingewikkelde informatie over te brengen aan jouw publiek.

Uit een onderzoek van Wyzowl blijkt dat maar liefst 96% van de mensen in 2022 een instructievideo hebben bekeken om meer te leren over een product of service. Ook geeft 91% aan dat ze meer online video’s van bedrijven willen zien in 2023. En geeft 51% aan dat ze sneller een video zouden delen met vrienden en familie dan een andere vorm van media.

Instructievideo gemaakt voor DIAS door EVA Explainer Video Agency

De kenmerken van een instructievideo

Instructievideo’s hebben enkele eigenschappen die altijd naar voren komen. Aan deze kenmerken kan je dit soort video’s herkennen. Een instructievideo heeft onder andere:

  • een duidelijke uitleg;
  • een concreet uitgangspunt;
  • een zakelijke tone of voice;
  • interactieve elementen;
  • een opbouw bestaand uit opeenvolgende stappen;
  • fragmenten van schermopnames of uitsneden hiervan.

Kortom, een goede instructievideo moet duidelijk en begrijpelijk zijn, heeft een logische structuur en bevat een combinatie van audio en visuele elementen. Een succesvolle instructievideo moet de informatie op een heldere manier overbrengen en de kijker actief betrekken bij het leerproces.

Instructievideo gemaakt voor Newcom door EVA Explainer Video Agency

Profiteer van instructievideo’s

Ben je overtuigd dat ook jouw bedrijf kan profiteren van instructievideo’s? Mooi, neem een kijkje bij deze voorbeelden. Of neem contact met ons op.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp