Hoe verstuur ik een video via e-mail?

Met elke e-mail die jij stuurt moet je wedijveren met mailtjes van tientallen andere bedrijven die jouw klanten in hun mailbox krijgen. Daarom moet je creatief zijn en goed nadenken hoe jouw e-mail er uit kan springen. Spoor mensen allereerst aan jouw e-mail te openen door een goede en korte titel te gebruiken en zorg vervolgens voor content die eruit springt ten opzichte van andere e-mail.

Het versturen van video via e-mail is een marketingtactiek die bewezen effectief is om dit voor elkaar te krijgen. Zelfs het woord ‘video’ in het onderwerp van je mail kan de open-rate al verhogen.

Leuk, een video via e-mail versturen! Maar waar begin ik?

Wij hebben de handigste tips en tricks voor je opgeschreven, zodat jij hierna het meeste resultaat haalt in jouw ‘video e-mail marketing’.

De beste manieren om een video via mail te versturen

Er zijn grofweg vier manieren die je kunt volgen om een video via de mail te sturen.

1. De link + foto methode

De meest toegankelijke methode is de link + foto methode. Alles wat je nodig hebt is een link naar jouw video en een pakkende, bijpassende foto. Door gebruik te maken van deze methode zal je op een vrij eenvoudige manier de aandacht van de lezer kunnen trekken. Wanneer de lezer een pakkende foto ziet (gekoppeld aan de link naar jouw video) of wanneer de preview tot de verbeelding spreekt, is de kans groot dat hij op de foto zal klikken en dus de video zal bekijken. Bij deze methode is het gebruik van de juiste ‘Clickbait’ erg belangrijk. Clickbait is niets meer dan een afbeelding of thumbnail die de aandacht moet trekken en het aantal clicks op de link moet verhogen. Wil je deze methode zelf toepassen dan zijn er enkele stappen die je moet volgen.

Stap 1: De eerste stap is het uploaden van jouw video bij een video hosting platform, zoals Vimeo of Youtube. Vervolgens zie je een bepaalde link die je kunt delen.

Stap 2: De volgende stap is het toevoegen van de afbeelding in de e-mail. Selecteer vervolgens deze afbeelding en voeg een linkadres toe (de link van jouw video hosting site dus).

That’s it! Zodra de klant op de afbeelding klikt dan zal hij rechtstreeks naar jouw video gaan.

2. Een video versturen met GIFje als clickbait

Een alternatief voor de afbeelding of thumbnail is om een GIFje te maken van je video, iets lastiger maar wel een stuk origineler dan alleen een foto.

Voor de klant moet je het super duidelijk maken dat er een video te bekijken is in jouw mail. Slechts het hyperlinken van tekst zoals ‘kijk hier onze video’ werkt simpelweg minder goed. Daarentegen werkt een GIFje perfect om te laten zien dat er een gave video op ze wacht. De bewegende beelden trekken de aandacht en geven een goede preview van de video die ze te wachten staat. Het GIFje wordt namelijk gemaakt op basis van geselecteerde beelden vanuit de video. En wil je het helemaal ‘net echt’ maken, voeg dan een play button toe aan het GIFje. Gaaf he? Zie hieronder hoe dat eruit kan zien in je e-mail (zonder Play button).

Zodra de klant op het GIFje klikt zal de video natuurlijk niet rechtstreeks in de e-mail afspelen. Dus waar stuur je je klanten dan naartoe? Een video hosting platform zoals in het zojuist gegeven voorbeeld kan natuurlijk altijd, maar doorsturen naar jouw eigen landingspagina heeft onze voorkeur. Zorg er dan wel voor dat de video daar gelijk zichtbaar is. Niks vervelender dan naar een webpagina te worden doorgestuurd waar vervolgens de klant moeite moet doen om de video te vinden. Je begrijpt het al: daar nemen ze niet eens de tijd voor. Dus, zet jouw video op de juiste plek.

Zodra de video afgelopen is, blijven veel kijkers vaak hangen op jouw webpagina om meer te weten te komen. En dat is wat je wilt!

Ook erg belangrijk: zorg ervoor dat de video automatisch afspeelt (dit raden we niet altijd aan, maar in dit geval wel). Ze klikken immers op jouw GIFje – met eventuele play button – en verwachten gelijk actie van de video. Hoe minder stappen jouw klant moet nemen om de video te kijken, hoe beter.

Weten hoe je een gifje maakt van jouw animatievideo? Dat kan heel eenvoudig via bijvoorbeeld ezgif.com.

Via deze link kom je op een upload pagina waar je jouw mp4 video kunt uploaden en kunt verwerken tot een GIFje.

3. Het gebruiken van een YouTube link

YouTube, hét platform als het aankomt op het uploaden en delen van video’s. Dit platform is nog altijd de grootste aanbieder op het gebied van video’s en media, op dit platform zijn dan ook echt miljoenen video’s te vinden. Door het toevoegen van een YouTube link zal de video als een video bijlage te bekijken zijn voor alle Gmail gebruikers. Deze Gmail gebruikers hoeven de video ook niet te downloaden maar kunnen gelijk met 1 klik de video openen en bekijken. Dat werkt als volgt: klik op de videobijlage die automatisch is bijgevoegd in Gmail en de video speelt direct af in een pop-up in het Gmail programma.

Twee grote nadelen bij deze methode: het zorgt niet voor verkeer naar je website en het werkt alleen maar met Gmail. Dit zijn nogal grote nadelen, vandaar dat dit wat ons betreft niet de beste optie is. De hierboven besproken opties van een afbeelding of GIF met link naar de eigen website blijft in alle opzichten beter dan de YouTube link.

4. Het toevoegen van een MP4 bestandje

Een andere veelgebruikte en logische methode is simpelweg je videobestand toevoegen als bijlage aan de e-mail. Nadeel is echter dat deze methode niet de beste mate van betrokkenheid weet te creëren bij de klant. Veel mensen klikken namelijk niet op een vreemde bijlage waardoor ze de video wellicht niet te zien krijgen. Daarnaast zorgt het voor een onnodig zware e-mail omdat er een flinke bijlage bij de mail zal zitten die door deze grootte soms ook nog niet aankomt bij de ontvangen (soms tot 10 mb, soms tot 20mb, kortom: geen touw aan vast te knopen).

Samengevat: een vrij eenvoudige methode, maar het geniet niet onze voorkeur.

Voordelen van een video via de mail

Zoals we al eerder hebben vermeld: het gebruik van video in e-mail brengt een hoop voordelen met zich mee en jouw (potentiële) klanten zullen video in plaats van pdf’s of andere lappen tekst erg fijn gaan vinden. Grote lappen tekst worden niet of nauwelijks meer gelezen. Daarentegen heeft video de belofte van een snelle weergave van informatie, het kan inspireren of zelfs entertainen waarbij de kijker tegelijkertijd lekker achterover kan leunen. Je wekt de interesse van degene die de mail ontvangt, zonder dat je te veel van zijn of haar tijd in beslag neemt. Je klanten gaan dit waarderen.

Welke voordelen en resultaten video nog meer heeft? Lees hiervoor ons blog: Concrete resulaten van een animatievideo.

Waar moet je video aan voldoen voordat je deze per e-mail gaat versturen

Een aantal zaken waar je goed op moet letten voordat je jouw video e-mail de wereld in stuurt.

Een aantrekkelijke preview of ‘clickbait’

Het is belangrijk om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de ontvangers van jouw e-mail om ook daadwerkelijk je video te bekijken. De afbeelding of afbeeldingen in het geval van een GIFje zijn daarom van cruciaal belang. Dit is de eerste indruk die de potentiële kijker krijgt van de video en moet dus ook aansporen om deze te bekijken. Deze afbeelding, GIF of tekst die aanspoort om te klikken wordt ook wel clickbait genoemd.

Een goede ondersteuning

Met ondersteuning doelen we niet op de ondersteuning van de klantenservice, maar op de ondersteuning van het videobestand op het apparaat van de klant. Iedere klant is anders en gebruikt weer een ander apparaat voor het checken van zijn of haar mailtjes en dus voor het bekijken van je video. De een zal achter de PC zitten, de ander pakt sneller een mobieltje om alles bij te houden. Door het juiste videobestand te kiezen zal je zeker weten dat alle klanten in staat zijn om de video te bekijken. Er is echt niets slechter dan een ‘foutmelding, videobestand niet ondersteund’ bij het implementeren van video voor email. Wij zorgen er altijd voor dat je video als mp4 wordt aangeleverd. Dit is het meest ondersteunde videoformat en zal voor geen problemen zorgen bij het afspelen.

Meet jouw resultaten en analyseer wat werkt

Zodra je begint met deze video aan e-mail toevoegen tactiek, raden we je zeker aan om de resultaten hiervan bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met Mailchimp. Hierbij zie je onder andere wie jouw mail opent en wie op jouw video heeft geklikt.

Conclusie

Video versturen via mail werkt conversie- en klik verhogend. Het zorgt daarmee voor meer verkeer naar je website en meer engagement in jouw e-mail campagnes.

Onze favoriete manier van video versturen via e-mail is middels het invoegen van een GIFje van je video die vervolgens doorklikt naar de video op een landingspagina op je website.

Meer weten over deze manier van video marketing of zelf interesse in een betaalbare animatievideo? Neem contact met ons op. We helpen graag!

Bel ons op 020 261 2489  of stuur een mail aan eva@explainervideoagency.nl

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp