Het succes van je animatievideo meten met videostatistieken

Weken heb je gezwoegd aan je video. Na livegang verwacht je natuurlijk direct resultaat. Misschien zie je de kijkers binnenstromen of ervaar je het andere uiterste en gebeurt er niets. De werkelijke situatie ligt in onze ervaring vaak in het midden. Hoe weet je dan of jouw explainer video succesvol is? En ook het gewenste effect heeft? Het succes hiervan meet je aan de hand van de videostatistieken.

Het aflezen van deze videostatistieken is alleen een vak apart. Daarom delen we in deze blog de vier belangrijkste videostatistieken en hoe je deze gericht analyseert.

1.      De views geven een vertekend beeld

Je kent ze vast wel: de views, ofwel de videoweergaven. Dit cijfer geeft aan hoe vaak een video bekeken is. Hoe de views worden gemeten, hangt af van het platform. Facebook, Instagram en LinkedIn tellen drie seconden kijktijd al als view. YouTube doet er wat langer over. Daar telt een view pas na dertig seconden kijktijd.

Dat je veel views hebt, betekent niet per se dat jouw video succesvol is. Veel platforms maken gebruik van autoplay; video’s worden hier automatisch afgespeeld. Bij Facebook en Instagram sleep je op deze manier heel veel views binnen. Andere statistieken helpen je om te bepalen of je video écht succesvol is.

2.      Kijk uit naar het uitkijkpercentage

Het uitkijkpercentage laat het gemiddelde zien van de lengte dat je de kijkers hebt geboeid. Een laag percentage wijst erop dat de gemiddelde kijker de video niet interessant genoeg vindt. Hoe hoger het uitkijkpercentage, des te sneller platforms jouw video aanraden bij andere gebruikers.

Kijk ook naar de tijd waarop kijkers afhaken. Wat gebeurt er op dat moment in de video? Misschien is de video op dat punt te langdradig of is er juist een waterval aan informatie. Met deze analyse kan je de volgende video verbeteren.

3.      Het bereik van de doelgroep

In de videostatistieken kun je vaak de demografie van de kijker achterhalen. Dit laat onder meer zien wie de kijker is en waar hij zich bevindt. Zo zie je of je jouw doelgroep of doelregio bereikt. Je kan ook zien op welk apparaat de video het meest wordt bekeken. Is dat op een laptop, of juist op een telefoon? Met deze informatie kan je de volgende video optimaliseren.

4.      Kwalitatieve engagement

Likes, reacties en shares zijn nog altijd de beste statistieken om te meten of je kijkers de video interessant vinden. Platforms kijken vooral naar deze vormen van engagement om te beslissen of ze de video verder willen verspreiden.

De reacties zijn voor een creator een goede plek voor feedback. Als een video wel (of juist niet) bevalt, zijn kijkers daar vaak heel vocaal over. Doe regelmatig een kwaliteitsanalyse om te achterhalen of de reacties positief of negatief zijn en speel hier bij je volgende video op in.

Lees ook onze blog: De oerkracht van animatievideo’s op social media

Jouw animatievideo? Meet het met videostatistieken

Nu weet je hoe je de videostatistieken van jouw uitlegvideo kan aflezen. Het is een goede manier om meer te weten te komen over jouw kijkers en de kwaliteit van de video. Waar ging het mis? Of welke elementen doen het super goed? Waar smullen de platforms van, en welke video’s worden bijna niet verspreid? Hou de statistieken regelmatig bij om jouw video’s te optimaliseren!

Zitten de statistieken van jouw video in een dip? Graag denken we met jou mee hoe je video geoptimaliseerd kan worden, neem vrijblijvend contact op.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp