Explainer video’s voor maakbedrijven: Wat heb je eraan en waar begin je?

Of je nu een start-up bent en een volledig nieuw product wilt introduceren, óf een al gevestigd maakbedrijf en je producten beter wilt uitleggen: deze blog is voor jou! Ontdek hoe visuele explainer video’s kunnen dienen als krachtig instrument om de kenmerken van jouw producten effectief over te brengen, de aandacht te trekken van potentiële klanten en partners, en de concurrentiepositie op de markt te versterken.

Voorbeeld van een explainer video voor een maakbedrijf – Vicair Allrounder

Het belang van explainer video’s voor maakbedrijven

Explainer video’s zijn een perfect communicatiemiddel voor maakbedrijven, omdat ze complexe productieprocessen en geavanceerde technologieën of producten op een heldere en toegankelijke manier kunnen uitleggen.

Een belangrijke reden voor de effectiviteit van explainer video’s in deze sector is het concept van dual coding. Dual coding betekent dat informatie zowel visueel als verbaal wordt gepresenteerd, waardoor verschillende delen van de hersenen worden geactiveerd en begrip en retentie worden vergroot. In een omgeving waar technische terminologie en complexe procedures gebruikelijk zijn, kunnen explainer video’s deze informatie visueel verduidelijken terwijl ze tegelijkertijd mondeling worden uitgelegd. Dit maakt het voor zowel werknemers als managers gemakkelijker om de informatie te begrijpen en toe te passen, wat leidt tot verbeterde kwaliteit en versterkte communicatie binnen een maak industrie.

Use cases van explainer video’s voor maakbedrijven

Productdemonstratie

Explainer video’s worden binnen maakbedrijven gebruikt om de werking en voordelen van nieuwe producten te demonstreren. Door middel van visuele animaties en duidelijke uitleg kunnen potentiële klanten een beter begrip krijgen van hoe het product werkt en hoe het hun behoeften kan vervullen.

3D productdemonstratie van één van de producten van AGFA / ECO3.

Procesuitleg

Organisaties binnen de maakindustrie gebruiken explainer video’s om complexe productieprocessen en technologieën uit te leggen aan klanten, stakeholders of nieuwe medewerkers. Dit kan helpen om het productieproces transparanter te maken en het vertrouwen van klanten te vergroten.

Klantenservice en ondersteuning

Explainer video’s kunnen worden ingezet als onderdeel van de klantenservice en ondersteuning om veelvoorkomende vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Door instructievideo’s te bieden over installatie, onderhoud of probleemoplossing, kunnen maakbedrijven de klanttevredenheid verhogen en de druk op hun klantenserviceteam verminderen.

Veiligheidstraining

Voor maakbedrijven waar veiligheid een belangrijke rol speelt, kunnen explainer video’s worden gebruikt voor het trainen van medewerkers over veiligheidsprocedures en -richtlijnen. Dit helpt om het bewustzijn over veiligheidskwesties te vergroten en het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen. Een extra stap op het gebied van engagement en leren kan dan nog zijn om de video ook interactief te maken.

Bekijk hier een interactieve video om veiligheidstraining te geven

Marketing en promotie

Explainer video’s kunnen worden ingezet als onderdeel van de marketingstrategie van maak industrieën om hun producten of diensten te promoten. Door middel van creatieve storytelling en aantrekkelijke visuals kunnen de bedrijven hun merk bekendheid vergroten en potentiële klanten aantrekken.

Internationale uitbreiding en globalisering in de maakindustrie

Internationale uitbreiding voor organisaties binnen de maakindustrie biedt kansen, maar ook uitdagingen. Explainer video’s kunnen een cruciale rol spelen bij het betreden van nieuwe markten door complexe informatie op een heldere en toegankelijke manier te communiceren. Het aanpassen van explainer video’s aan lokale behoeften en culturele verschillen kan helpen bij het creëren van een effectieve communicatiestrategie voor internationale markten.

Het is ook belangrijk om te voldoen aan internationale regels en voorschriften. Explainer video’s kunnen helpen bij het trainen van medewerkers en partners om te begrijpen en te voldoen aan de regels voor import, export en andere wettelijke vereisten. Door middel van duidelijke instructies en visualisaties kunnen deze video’s helpen om de complexiteit van regelgeving te vereenvoudigen en naleving te bevorderen.

En wat nu?

Het eerste wat je als maakbedrijf kunt doen, is een grondige analyse maken van je communicatiebehoeften en doelstellingen. Welke informatie moet worden gecommuniceerd? Aan wie? En met welk doel? Het beantwoorden van deze vragen zal helpen bij het bepalen van de juiste inhoud, de boodschap en de belangen van het bedrijf voor de explainer video’s.

EVA staat klaar om jou begeleiden door het hele proces, vanaf de eerste brainstormsessie tot het moment waarop jullie explainer video online komt. Meer weten? Neem contact met ons op.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp