Explainer video’s in de zorg: wat heb je eraan en waar begin je?

In de wereld van de zorg draait alles om effectieve communicatie. Als zorgverlener weet je als geen ander hoe belangrijk het is om complexe medische informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen aan patiënten, collega’s en andere belanghebbenden. Of het nu gaat om het uitleggen van een diagnose aan een patiënt, het delen van behandelingsmogelijkheden met families of het trainen van medisch personeel over nieuwe protocollen, communicatie is de sleutel tot succes in de zorg. En dít is waar explainer video’s kunnen helpen.

Voorbeeld van een explainer video in de zorg

Het belang van explainer video’s in de zorg

Explainer video’s hebben als grote voordeel dat ze complexe medische concepten en procedures op een heldere en toegankelijke en visuele manier, kunnen uitleggen.

Een van de redenen waarom explainer video’s zo effectief zijn in de zorg, is te danken aan het concept van dual coding. Dual coding houdt in dat informatie zowel visueel als verbaal wordt gepresenteerd, waardoor verschillende delen van de hersenen worden geactiveerd en de kans op begrip en retentie wordt vergroot. In een omgeving waar complexe medische termen en procedures de norm zijn, kunnen explainer video’s deze informatie visueel verduidelijken terwijl ze tegelijkertijd mondeling worden uitgelegd. Dit maakt het voor zowel patiënten als zorgverleners gemakkelijker om de informatie te begrijpen en toe te passen, waardoor de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd en de communicatie wordt versterkt.

Use cases van explainer video’s in de zorg

Explainer video’s voor communicatie met patiënten

Vaak onthouden patiënten slechts een beperkt deel van wat er tijdens een gesprek met een arts wordt besproken. Niet zo gek ook aangezien dit soms gesprekken vol emoties kunnen zijn. Door het gebruik van explainer video’s kunnen patiënten behandelingen of diagnoses thuis rustig terugkijken. Dit stelt hen in staat om de informatie op hun eigen tempo te verwerken en te begrijpen. Bovendien kunnen ze de video’s delen met familie en vrienden, wat kan bijdragen aan een beter begrip en ondersteuning tijdens het behandelproces. Zo helpen explainer video’s patiënten om meer betrokken te zijn bij hun zorg en om hun gezondheid beter te beheren.

Explainer video’s voor interne communicatie binnen de zorginstelling

Explainer video’s zijn ook waardevol voor interne communicatie binnen zorginstellingen. Ze kunnen worden gebruikt om medewerkers te trainen in nieuwe procedures, protocollen of technologieën. Door complexe informatie op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren, kunnen explainer video’s helpen om de efficiëntie van de training te verbeteren en de naleving van protocollen te bevorderen. Bovendien kunnen deze video’s gemakkelijk worden gedeeld en opgeslagen voor toekomstig gebruik, waardoor ze een waardevolle bron zijn voor voortdurende educatie en training binnen de zorginstelling. Zo dragen explainer video’s bij aan een effectieve interne communicatie en verbeteren ze de kwaliteit van zorg die wordt geboden binnen de instelling.
Met EVA Explainer Video Agency hebben we zo al verschillende zorginstellingen, zoals het OLVG en het St. Antonius Ziekenhuis mogen helpen met video’s om hun interne communicatie te verbeteren.

Screenshot uit de interne explainer video voor het OLVG

Toegankelijkheid en inclusiviteit 

Explainer video’s kunnen worden aangepast aan diverse doelgroepen binnen de zorgsector, waardoor zorginstellingen een breder publiek beter kunnen bereiken en effectief kunnen communiceren. Ze kunnen worden afgestemd op kinderen, ouderen, mensen die een andere taal spreken of beperkte gezondheidsgeletterdheid, wat de kwaliteit van zorg en de patiëntervaring verbetert.

Het belangrijkste doel bij het ontwikkelen van toegankelijke video’s is ervoor te zorgen dat de inhoud begrijpelijk is voor een breed publiek. Dit kan worden bereikt door het gebruik van eenvoudige taal en het vermijden van jargon of technische termen die voor sommige kijkers moeilijk te begrijpen kunnen zijn. Het gebruik van visuele elementen, zoals illustraties, grafieken, meertaligheid of ondertiteling, kan ook helpen om de informatie duidelijker over te brengen.

Door rekening te houden met verschillende taalvaardigheden, culturele achtergronden, en eventuele beperkingen, kunnen video’s een krachtig middel zijn om een breed publiek te bereiken en te informeren over gezondheid gerelateerde onderwerpen.

En wat nu?

Het eerste wat je als zorginstelling of organisatie kunt doen, is een analyse maken van je communicatiebehoeften en doelstellingen. Welke informatie moet worden gecommuniceerd? Aan wie? En met welk doel? Het beantwoorden van deze vragen zal helpen bij het bepalen van de juiste inhoud en boodschap voor de explainer video’s.

EVA staat klaar om jou te begeleiden door het hele proces, vanaf de eerste brainstormsessie tot het moment waarop jullie explainer video online komt. Tot snel!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp