In 7 stappen een succesvolle social media strategie met video

Video is een populaire contentvorm op social media. Via Facebook, Instagram en LinkedIn zorgt het gegarandeerd voor traffic naar je landingspagina’s en helpt het de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten. Volgens The Marketing Helpline worden posts met video’s 48% meer bekeken dan posts met alleen tekst en/of een afbeelding. Reden genoeg om animatievideo in je social media strategie op te nemen.

Om animatievideo’s optimaal in te zetten, heb je een strategie nodig. Wij delen graag onze succesformule met jou, zodat je een vliegende start maakt.

Dit vind je mogelijk ook interessant: 
E-book: zo zorg je met animatievideo voor een optimale social media strategie

Een succesvolle social media strategie met video

Stap 1: bepaal het doel van de animatievideo

Als eerste stap is het goed om je te realiseren wat je wilt bereiken met de video. Wil je de video informatief inzetten? Dan is je doel bijvoorbeeld het genereren van merkbekendheid of retentie. Je kunt echter ook de kijker aanzetten tot actie. Dan is het doel meer websitebezoek, leads of klanten. Bepaal nu je einddoel, over een paar stappen kan je dit vertalen naar doelen voor social media.

Stap 2: ontwikkel een script

Een goede animatievideo start met een sterk script. Een script is de tekst voor de voice-over en wordt als leidraad gebruikt tijdens het animatieproces. Zorg voor een persoonlijke toon in je script, zodat de kijker zich kan inleven. Voor commerciële video’s gebruik je de ‘probleem-oplossing-uitleg-actie’-structuur.

Stap 3: laat de animatie of video maken

Ligt het script op de plank? Dan wordt het tijd om een professional in te schakelen om jouw video te animeren. Er zijn veel verschillende stijlen. Er is altijd een stijl die bij jou en jouw doelen past. Vertrouw op je smaak, kies een stijl die bij je merk of boodschap aansluit en overleg zeker met de animator wat er precies mogelijk is.

Stap 4: deel de video op een geschikte plek

Als de video gemaakt is, dan wil je deze natuurlijk de wereld in slingeren. Maar waar begin je? Er zijn veel verschillende platforms die jouw video kunnen hosten. Ieder platform heeft voor- en nadelen en het hoeft zeker niet bij één kanaal te blijven. Neem de volgende overwegingen mee als je de video verspreidt:
– Een website die ook video host, wordt sneller getoond door Google
– Als je de video op je website wilt hosten, zorg dan wel dat de website hiervoor geschikt is
– YouTube of Vimeo zijn gebruiksvriendelijk en bieden een embed-functie
– Bij interactieve video’s zijn YouTube en Vimeo niet geschikt
– De video direct uploaden op social media (dus niet met een YouTube-link), zorgt voor meer bereik

Stap 5: optimaliseer de video op social media

Wanneer je de video deelt op social media, dan plaats je daar natuurlijk altijd begeleidende tekst bij. Pas ook de tekst aan op het doel voor de video. Wil je leads verzamelen? Zorg dan ook voor een link naar een landingspagina. Wil je awareness en engagement? Stel dan een vraag die refereert naar de video. Voeg bovendien geschikte hashtags toe aan je post, om het goed vindbaar te maken.

Stap 6: analyseer de statistieken

Dan is nu het moment aangebroken waarop je de doelen die je in het begin hebt bepaald, gaat vertalen naar directe resultaten op social media. De statistieken die je kunt gebruiken om je resultaten te meten zijn bijvoorbeeld:
Views: weergaven van de video
Geschikt voor: merkbekendheid
Play rate: percentage kijkers, gedeeld door het aantal mensen dat de thumbnail heeft gezien
Geschikt voor: merkbekendheid
Completion rate: hoeveel kijkers de video tot het einde hebben gezien
Geschikt voor: merkbekendheid
Click-through rate: kijkers die op de knop hebben geklikt, gedeeld door de kijkers die de knop gezien hebben
Geschikt voor: lead generation
Conversion rate: kijkers die de gewenste actie hebben ondernomen, gedeeld door het aantal clicks op de knop
Geschikt voor: lead generation

Stap 7: gebruik de video meer dan één keer

Wist je dat je met een video heel veel content in handen hebt? Je kunt het namelijk meer dan één keer inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een blog met elementen uit de video of het gebruiken van quotes uit de video op social media. Ook het delen van de video in je nieuwsbrief, presentatie of brochure is een optie. Veel mogelijkheden dus om de video keer op keer weer onder de aandacht te brengen.

Zit video al in jouw social media strategie?

Ben je getriggerd en zou je animatievideo in willen zetten voor jouw social media strategie? Wij denken graag met je mee! Of je nu de verkoop wilt verhogen, merkbekendheid wilt vergroten, publiek wilt opleiden of een interne verandering wilt communiceren –  EVA maakt animatievideo’s die jou hierbij helpen. Binnenkort even sparren?

Lees ook:
De oerkracht van animatievideo’s op social media

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp