Een pakkende voice-over in drie stappen

Je zit alleen thuis op de bank je favoriete serie te kijken. Je hoort aan het geluid, dat uit de boxen van de televisie dreunt, dat de spanning oploopt. Snel gris je naar de afstandsbediening om het geluid uit te drukken. Meteen ogen de eerst nog zo spannende beelden een stuk minder spannend.

Dit komt omdat geluid 50% van een video is. Soms bepaalt het de inhoud en in andere gevallen de sfeer. Een voice-over is een andere vorm van videogeluid. Hiermee geef je een video meer betekenis en breng je de boodschap duidelijker over. We delen je ons 4-stappenplan voor een pakkende voice-over.

Een pakkende voice-over in drie stappen

Stap 1: je boodschap

Welke boodschap wil je communiceren? Schrijf deze op en bedenk vervolgens een aantal argumenten waarmee je die boodschap duidelijk wilt maken. Stel jezelf ook altijd de vraag of er punten zijn die niet zoveel toevoegen en die je beter weg kunt laten uit je verhaal. Is het antwoord ‘ja’? Schrap snel die argumenten. Less is more.

Stap 2: het schrijven van de voice-over tekst

Nadat je de boodschap duidelijk hebt voor jezelf, kan het echte werk beginnen: het schrijven van een goede tekst voor de voice-over. Om een goede tekst te schrijven, is het aan te raden om deze te schrijven in spreektaal. Vermijd zoveel mogelijk getallen en moeilijke woorden. Vervolgens is het handig om de tekst een paar keer hardop te lezen. Zo kun je controleren of deze ook echt klinkt zoals jij het in gedachten had.

Een andere tip is om de tekst in blokjes te schrijven. Dit is fijn als je even een adempauze wilt en het geeft de kijker ook meteen de kans om meer van de beelden te genieten. Gebruik het liefst simpele en korte zinnen. Hiermee voorkom je dat de kijkers steeds op de pauze-knop moeten drukken, omdat zij anders niet kunnen volgen.

Voor meer tips over het schrijven van een goede tekst, lees ons blog: 4 onmisbare tips om een geweldig animatievideo script te schrijven

Stap 3: de juiste stem

De tekst ligt klaar. Je bent tevreden over het resultaat. Het enige wat nu nog ontbreekt is de juiste stemacteur. Wat is de beste stem om deze tekst via een voice-over goed over te brengen? De vraag of iemand een goede stem heeft is natuurlijk heel subjectief. Toch zijn er een paar aspecten waar je op kan letten bij het kiezen van de juiste stem voor jouw boodschap en merk.

De video is waarschijnlijk bedoeld voor een bepaalde doelgroep. Vraag jezelf altijd af welke stem bij jouw doelgroep past. Kies een stem waar de kijkers zichzelf in herkennen of een stem die vertrouwd klinkt. Een andere tip bij het kiezen van de juiste stem: doe dit niet alleen! Laat het liefst meerdere mensen (ieder voor zich) naar de stemmen luisteren. Zo kom je tot de beste algemene voorkeur, zonder dat je elkaar onbewust beïnvloed.

Tot slot

In deze 3 stappen werk je stap voor stap toe naar een pakkende voice-over. Denk goed na over je boodschap en wat je wilt uitstralen als organisatie. Vervolgens ga je opzoek naar de juiste stem voor jouw verhaal. Het is dan belangrijk om te kijken naar je doelgroep en hun wensen. Wanneer ook de juiste stem bekend is, kan het opnemen beginnen. Wanneer je deze stappen volgt, moet het helemaal goedkomen. Aan 50% van de video zal het dan in ieder geval niet meer liggen!

Laat EVA je helpen!

Bij EVA helpen we onze klanten uiteraard met het schrijven van het script en het kiezen van een ervaren voice-over. Meestal nemen we zelfs het hele script schrijf proces uit handen. Input moet uiteraard wel bij de klant vandaan komen maar ook daar hebben we handige invuloefeningen voor bedacht. Makkelijk dus en zo ben je verzekerd van een professioneel video script.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp