Dit is de ideale lengte van jouw explainer video

Al scrollend door social media, kan het zijn dat je ineens uren achter elkaar allerlei soorten video’s kijkt. Lange video’s, korte video’s, grappige video’s en informatieve video’s. De keuze is enorm. Met de komst van verschillende social mediakanalen, zoals TikTok en Instagram Reels, waarbij je in een rap tempo door korte video’s scrolt, lijkt onze aandachtspanne steeds kleiner te worden. Aan de andere kant wil je voldoende informatie in een video delen. Hoe lang mag jouw explainer video zijn? En gelden er ‘speciale’ regels voor social media video’s?

Als je het wereldwijde web induikt om antwoord op deze vraag te vinden, kom je er al snel achter dat er geen eenduidig antwoord is. De ideale lengte… hangt van verschillende factoren af. Het heeft te maken met het doel van de video en wie je doelgroep is. Bovendien geldt er ook voor ieder social media platform andere regels.

Dit is de ideale lengte van jouw explainer video

Doel van de explainer video

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil ik met deze explainer video bereiken? Als je met je video namelijk een inhoudelijk onderwerp wil toelichten of een instructie wil geven, dan mag de video een stuk langer zijn, dan wanneer je je merk promoot. Binnen EVA hanteren we altijd een gouden regel als het gaat om de ‘ideale lengte’:

“Vertel alles wat je wilt vertellen, maar houd het zo kort mogelijk.”

Ondanks dat deze gouden regel al best wat houvast biedt, zitten er wel wat mitsen en maren aan bepaalde video doelen en vooral mediums. In de rest van dit artikel duiken we daar dieper in.

Doelgroep van de explainer video

Het lijkt misschien een open deur, maar ook voor explainer video’s blijft het belangrijk: goed voor ogen hebben wie je doelgroep is. Focus niet alleen op je boodschap, maar juist ook op je doelgroep. Dit betekent dat je niet alleen zend in zo’n video, maar ook de kans pakt om contact te maken. Door na te denken over de doelgroep en hun problemen en behoeftes, zullen zij zich aangesproken voelen en daardoor sneller de video (af)kijken.

Dit e-book vind je mogelijk ook interessant: zo zorg je met animatievideo voor een optimale social media strategie

Video’s op Facebook

Wil je een video plaatsen op Facebook? Dan heb je hier een aantal opties voor. Je kan video’s delen in het overzicht. Over het algemeen is het Facebook-overzicht geschikt voor langere video’s, dan bijvoorbeeld op Instagram. Denk aan 60 tot 120 seconden. Zo kan je jouw boodschap overbrengen, maar houden kijkers er wel hun aandacht bij.

Een andere plek om video’s te plaatsen is Facebook story’s. Hier kun je een reguliere video plaatsen of een video-advertentie. De reguliere story’s zijn minimaal 1 seconde en maximaal 120 seconden. Maak je een social media video als advertentie voor Facebook story’s? Dan mag deze maximaal 16 seconden duren.

Instagram video’s

Ook op Instagram heb je verschillende type video’s. Dit zijn overzicht video’s, Instagram story’s, Reels en IGTV. Instagram staat bekend om het delen van foto’s en video’s en de meeste mensen scrollen snel door alle visuele content heen. We raden daarom aan om de reguliere video’s rond de 30 seconden te houden. De maximale lengte voor zo’n video is 1 minuut.

Is 60 seconden niet lang genoeg? Gebruik dan IGTV! Dit staat voor Instagram TV. Als je de video plaatst via je telefoon, dan mag deze tussen de 1 en 15 minuten lang zijn. Plaats je de video via de website? Dan mag deze maximaal 60 minuten zijn.

Voor kortere video’s kan je Instagram story’s of Reels inzetten. Normale story’s duren maximaal 15 seconden. Het is mogelijk om de story’s langer te maken, maar dan wordt deze opgedeeld in meerdere story’s. Hier is het ook aan te raden maximaal 30 seconden te gebruiken. De lengte van een Instagram video-advertentie is vaak langer, namelijk maximaal 120 seconden. Reels mogen tot slot maximaal 60 seconden duren.

LinkedIn video’s

Bij LinkedIn zijn er twee opties voor social video’s, namelijk de advertentievideo en een LinkedIn Native Video. Deze laatste is een video die je direct uploadt naar jouw bedrijfspagina, zonder dat hier een link aan te pas komt. De maximale lengte van zo’n video is 10 minuten. Een advertentievideo heeft een maximale lengte van 30 minuten. Dit klinkt lang voor een social video en dat is het ook. De algemene basisregel is om een video op LinkedIn kort te houden: maximaal 2 minuten.

De ideale lengte van de explainer video op social media hangt ook hier weer af van jouw doel met de video. Post je een promo video van een product? Dan raden wij een video aan met een maximale lengte van 60 seconden. Wil je instructie geven of een proces uitleggen? Ga dan voor maximaal 5 minuten.

Lees ook: de oerkracht van animatievideo’s op social media

YouTube video’s

YouTube is weer een heel ander platform in het rijtje. Hier is de doelgroep minder vluchtig en gaat het meer om storytelling. Dit betekent dus ook dat de video’s langer mogen zijn dan op andere social media. YouTube zelf raadt video’s aan van 10 minuten.

Ook handig, op YouTube kan je je video onderverdelen in hoofdstukken. Lees er alles over in ons blog: Hoe plaats ik hoofdstukken in mijn YouTube video

Hybride video’s

Dan is er ook nog het verschil tussen Hybride video’s (naar het voorbeeld van de NOSop3 explainers) en pure animatievideo’s. Wat heel interessant is aan de NOSop3 video’s is dat zij volledig tegen de vaarrichting ingaan van ‘alles moet zo kort mogelijk’. NOSop3 maakt juist relatief lange explainers van soms wel 10 minuten. Waarom dit wel werkt heeft te maken met de toegevoegde dynamiek in de video’s en de vele afwisseling tussen presentator, animaties, echte beelden en camerastandpunten.

Meer weten over onze hybride video’s? Bekijk voorbeelden en de mogelijkheden hier op onze website.

Efficiënt omgaan met video content

Wat we bij EVA Explainer Video Agency veel doen voor onze klanten is vanuit een langere explainer video korte edits maken. Bijvoorbeeld een LinkedIn edit en een Facebook edit. Deze social media versies van de video zijn altijd korter en focust op de trigger voor de video kijker. Is iemand geïnteresseerd dan leiden we ze via een link naar de website van onze klant waar dan vaak ook de langere en uitgebreidere video staat.

Zo heb je dus meerdere video’s voor verschillende platformen voor de prijs van 1!

Conclusie

Per social media platform en het doel dat jij hebt met jouw explainer video, kan het dus erg verschillen wat de ideale lengte van de video is. Ga altijd goed na wat je wil bereiken en op welk platform je de video plaatst. Zo hou je toch de aandacht van de kijkers erbij en breng je alle belangrijke informatie over. Bij EVA helpen we je graag met de inzet van jouw explainer video, zo schreven wij al de beste tips: zo zet je jouw video succesvol in. Verder nog vragen? We staan je graag te woord!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp