De psychologie achter het succes van animatievideo

Beeld is een schrift dat we allemaal kunnen lezen. Het brengt emotie beter over, legt processen duidelijker uit en blijft langer plakken dan tekst. Bijna 65 procent van je kijkers zal 3 dagen na het zien van je video nog weten waar het over ging. Je lezers onthouden slechts 10 procent. Kortom: animatievideo blijft wél in het hoofd van je doelgroep plakken. De redenen hiervoor vinden we in de psychologie.

De psychologie achter succes van animatievideo's

Animatievideo pakt de aandacht

We voelen ons aangetrokken tot bewegend beeld. Het idee hierachter is het eeuwenoude ‘fight or flight response’. Als iets beweegt, merken onze hersenen dit direct op en beoordelen we vervolgens of de beweging een bedreiging vormt. Dat maakt dat bewegend beeld gelijk onze aandacht grijpt en een tijdje vasthoudt.

Video-psychologie

Bewegende beelden werken dus beter dan tekst. Maar dit heeft niet alleen met oer-impulsen te maken. Onze hersenen interpreteren de beelden van een animatievideo ook sneller. Namelijk in slechts 13 milliseconden. Het wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Bovendien onthoud je 80% van de dingen die je ziet, tegenover 20% van wat je leest. Dus: je kunt in veel minder tijd meer informatie overbrengen. En laten we nu net luie wezens zijn en deze energie- en tijdswinst als erg prettig ervaren.

Dual coding

Experts zeggen zelfs dat beelden beter opgeslagen worden omdat we die als het ware dubbel in onze hersenen coderen. Als je in een tekst huis leest, wordt dit oppervlakkig verwerkt. Maar zie je de afbeelding van een huis, dan wordt die informatie dieper verwerkt. Achterin je hoofd is een groter deel van je frontale cortex gereserveerd voor beeldverwerking. Je hersenen registreren het visuele aspect én maken gebruik van je semantische geheugen, het deel waar betekenissen, begrippen en feiten worden opgeslagen. Dit wordt ook wel de dual coding genoemd. Je ideeën of informatie visueel inzetten is dus eigenlijk hartstikke logisch. Je valt er mee op, maakt iets ingewikkelds begrijpelijk en speelt direct in op de emotie.

Handleiding versus animatievideo

We geven je een voorbeeld om dit te illustreren. Stel, je hebt zonnepanelen aangeschaft en je wilt graag besparen op de installatiekosten. Je besluit dat je het prima zelf kan. Je komt twee websites tegen die jou kunnen helpen. De ene website biedt een 15 pagina’s lange handleiding die je door het proces heen leidt. Bij iedere handeling moet je weer een lap tekst lezen. De andere website maakt gebruik van animatie en neemt je in 15 minuten mee in de diverse stappen. De visuals geven duidelijk weer hoe je de zonnepanelen moet plaatsen.

Welke optie zou jij kiezen?

Bekijk hier meer voordelen van animatievideo.

Zorg dat je boodschap blijft plakken

Video zorgt dus dat je de aandacht pakt én dat je boodschap sneller binnenkomt en beter onthouden wordt. Dit kan van grote meerwaarde zijn als je een complex product verkoopt of een moeilijk bedrijfsproces uit wil leggen aan je medewerkers. Als je besloten hebt dat video hét middel is voor jouw boodschap, zorg dan dat deze ook de volgende elementen bevat:  

  1. Emotie
  2. Herkenbaarheid
  3. Actualiteit

Check? Dan wordt jouw animatievideo een gegarandeerd succes.

Animatievideo maken die blijft plakken?

Wil je de aandacht van je doelgroep pakken en niet meer loslaten? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. 

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

AI hybride video - presentator en animaties - EVA Explainer Video Agency

Hybride video’s met AI presentator

Hybride video’s met presentator en toegevoegde animaties zijn, sinds de NOSop3 explainers, steeds populairder geworden. Binnen EVA Explainer Video Agency merken we dat ook aan de vele aanvragen die wij voor ons Hybride video’s, gebaseerd op de NOSop3 explainers, krijgen. Hybride video’s zijn echter tijdrovend om te maken. Geen probleem voor kortere videoprojecten tot 10-15 minuten, maar voor lange video’s kan dit om deze reden te kostbaar worden. Hier zijn AI hybride video’s de oplossing voor!

Lees meer »

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp