5 voorbeelden om explainer animatievideo’s effectief in te zetten voor jouw bestaande klanten

Bij de meeste bedrijven is het inmiddels geen geheim meer dat video een effectieve manier is om uit te leggen wat een bedrijf doet. En belangrijker nog, dat het de kracht heeft om het product of de service te verkopen die in de video centraal staat.

Kortom: video werkt goed om nieuwe klanten binnen te halen. Zo ver zijn we.

Maar wist je dat er een cruciale groep compleet over het hoofd wordt gezien? Ik heb het over jouw bestaande klanten. Waarschijnlijk ligt jouw focus op het binnenhalen van nieuwe klanten. Niet gek! Wellicht trap ik hier een open deur in maar de meeste bedrijven investeren veel te weinig in hun huidige klantenbestand en laten hier kansen liggen.

Video is populair onder jouw klanten

Als jij informatie wilt overbrengen op jouw klanten over jouw bedrijf, dienst of product, dan is video een goede keuze en onder jouw klanten de populairste manier van communiceren. Of het nu is omdat je een probleem van je klanten oplost, of dat je een veel gestelde vraag beantwoordt. Video is de manier waarop jouw bericht je klanten écht bereikt.

– Een nieuwe klant binden is zilver, maar een klant behouden en ontwikkelen tot fan is goud.

– Nieuwe klanten aantrekken kost tot wel 5 keer zoveel dan een klant behouden en het is 14 keer makkelijker om aan een bestaande klant iets te verkopen dan aan een nieuwe klant.

– Uit onderzoek is keer op keer gebleken dat tevreden klanten vaker een nieuwe- of herhaalaankoop doen en substantieel meer uitgeven.

Niet gek hè?

Ga je door dik en dun om ze tevreden te houden, speel je in op hun wensen en behoeften, en geef je ze een positieve indruk van jouw bedrijf? Grote kans dat jouw klanten, vrienden of fans worden én jouw bedrijf aanprijzen bij hun zakelijke relaties, vrienden en familie. Er gaat niets boven goede mond-tot-mondreclame!

5 Voorbeelden van type video’s voor jouw klanten

1. Instructievideo’s

Een van de grootste ergernissen als je een (digitaal) product of abonnement aanschaft, is dat je niet begrijpt hoe het werkt. Nu krijg je vaak wel een handleiding, maar deze beslaat vaak tientallen bladzijdes waardoor de moed je al direct in de schoenen zakt. Stuur jij dit soort handleidingen mee? Niet de meest klantvriendelijke keuze – niemand leest ze van A tot Z en klanten ervaren dit vaak alleen maar als iets vervelends terwijl het idee ervan juist is dat je ze ermee moet helpen.

Wat wel werkt? Een video die de werking van jouw (digitale) product, platform of tooling, eenvoudig en haarfijn uitlegt. Stap voor stap neem je de kijker mee op een visuele tour waarin je, eventueel met schermopnames indien het een software programma, tooling, app of website betreft, heel helder jouw product uit kan leggen.

Dit hebben wij onlangs mogen maken voor het digitale gezondheidszorg kennisplatform Ask Expertise. Zie hieronder de video waarin dummy-proof wordt uitgelegd hoe je een profiel aanmaakt nadat je je hebt aangemeld.

2. Explainer animatievideo voor ingewikkelde aankoop en retour procedures

Een slechte service kan geen enkel bedrijf zich veroorloven. De aankoop van een product moet smooth verlopen waarbij het opwekken van ergernis bij de klant het laatste is dat je wilt. Daarnaast zorgt een ingewikkeld retourproces ervoor dat mensen zelfs minder geneigd zijn om überhaupt een aankoop te doen met het oog op iets te moeten retourneren.

Bekijk hieronder een bestelproces video die wij voor de webshop Jouwballonnen hebben mogen maken.

Een complexe vraag kan vaak simpel worden uitgelegd en opgelost met een heldere uitlegvideo. Door video te gebruiken bespaar je klanten een – vaak vervelend – telefoontje naar de klantenservice én tegelijkertijd bespaart dit jouw collega’s een hoop werk. Uit een ‘Consumer Experience’ onderzoek in 2015 is gebleken dat 1/3 van klanten liever een toilet schoonmaakt dan contact te hebben met iemand van de klantenservice. I rest my case.

3. Explainer animatievideo om jouw team te trainen of op te leiden

Jouw personeel of collega’s zijn het hart van je organisatie. Hoe meer je ze opleidt en traint, hoe beter jouw bedrijf zal presteren. Één van de meeste bekende quotes van top ondernemer Richard Branson (Virgin Group) is:

“Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.”

Videocontent is de perfecte manier om jouw team je product of dienstverlening beter te laten begrijpen. Zo verkopen ze effectiever en kunnen ze professioneler klantvragen beantwoorden naar de richtlijnen van jouw organisatie wat er weer voor zorgt dat jouw klanten beter geholpen zijn.

4. Onboarding van nieuwe medewerkers door middel van een explainer animatievideo

Maar denk ook aan nieuwe medewerkers. Een gave introductievideo over jullie organisatiecultuur of manieren van werken binnen bepaalde afdelingen behoren allemaal tot de mogelijkheden en zijn super effectief. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw nieuwe collega’s zich zo snel mogelijk thuis voelen binnen de organisatie en ingewerkt zijn op zowel cultuur- als werkgerelateerd gebied. Hier profiteren jouw klanten uiteraard uiteindelijk ook weer van.

5. Zeg ‘dankjewel!’ in een animatie video.

Het is heel simpel en wordt altijd gewaardeerd. Dankjewel zeggen nadat je iets hebt gekregen of iemand iets voor je heeft gedaan. Niet raar toch? Ditzelfde geldt voor bedrijven. Dankjewel zeggen nadat een klant iets heeft gekocht of bijvoorbeeld zijn contract heeft verlengd. Of zoals het hoort met Kerst waarin je jouw klanten, maar ook jouw collega’s bedankt voor een jaar hard werken.

Zie hieronder de kerstvideo die wij in december 2018 hebben gemaakt.

Dit klinkt wellicht allemaal heel logisch, maar zo vanzelfsprekend is het niet. Klanten (en werknemers) worden vaak voor vanzelfsprekend aangenomen, terwijl deze beide groepen juist het bestaansrecht van jouw organisatie zijn! Video’s zijn de perfecte tool om jouw dankbaarheid op een leuke en effectieve manier over te brengen.

Zo hebben wij de afgelopen periode diverse ‘dankjewel’ video’s mogen maken, bijvoorbeeld recent nog voor het afscheid van Jacques Wintermans, directeur van Meesman Indexbeleggen.

Conclusie

In dit artikel vind je maar enkele ideeën wat video voor jouw klantcommunicatie en klantrelatie kan betekenen. Laat je creativiteit de vrije loop en ik weet zeker dat jij nog veel meer gave ideeën kunt verzinnen.

Wil je hier eens over doorpraten of brainstormen? Leuk. Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp