5 tips voor een briljante interne trainingsvideo

Stel je voor: je hebt als bedrijf zojuist een volledig nieuw systeem geïmplementeerd. Intern heb je draagvlak gecreëerd, maar liever laat je het leren van het systeem niet aan het toeval over. Wat is dan een goede manier om werknemers hier snel en gemakkelijk alles over bij te brengen? Een geanimeerde trainingsvideo!

5 tips voor een briljante interne trainingsvideo

Je kan natuurlijk een handleiding verspreiden of live workshops verzorgen. Maar waarschijnlijk heb je daar al van ervaren dat het ineffectief is óf teveel tijd kost. Een betere manier om werknemers op te leiden, is door middel van video. Het is aantrekkelijk, op ieder moment te bekijken en ook nieuwe collega’s kunnen zo direct opgeleid worden.

Een voorbeeld van een organisatie die video voor trainingsdoeleinden inzet is supermarktketen Jumbo. Zij leren nieuwe medewerkers hoe zij met klanten om moeten gaan en wat de regels in de winkel zijn door middel van trainingsvideo’s. Hierin komen herkenbare voorbeelden voor van situaties waar een winkelmedewerker mee te maken kan krijgen.

Benieuwd hoe je een briljante interne trainingsvideo maakt? Met deze vijf tips start jij met interne trainingsvideo’s die blijven plakken.

Lees ook over de toepasbaarheid van explainer video bij interne communicatie in ons blog: interne communicatie met explainer video’s

Tip 1: geef de trainingsvideo een sterke titel

Een sterke titel voor jouw interne trainingsvideo is belangrijk. Door de titel moet de kijker meteen het onderwerp van de video weten. Het is belangrijk dat de titel kort vertelt wat de kijker gaat leren en het liefst is deze titel actief geschreven. Voeg daarnaast ook een korte samenvatting toe. Hiermee creëer je structuur en zo weet de kijker van tevoren beter wat hij of zij kan verwachten.

Tip 2: maak het concreet

Zorg dat de trainingsvideo een concreet doel heeft. Waarschijnlijk zal het doel van jouw video zijn dat de kijker achteraf een taak of opdracht foutloos kan uitvoeren. Een goede manier om dit in de video te verwerken, is door de content in verschillende stappen op te delen en dit stuk voor stuk uit te leggen. Gebruik hierbij audio om de stappen toe te lichten.

De audio is bij voorkeur functioneel en behoudt focus op de belangrijkste informatie. De beelden zijn ondersteunend en moeten de audio versterken. Let op dat het beeld niet afleidt van je inhoud. Maak de video tot slot begrijpelijk door steeds korte stukjes te laten zien, gevolgd door een pauze. Hierdoor hoeft de kijker niet teveel informatie in één keer te verwerken.

Tip 3: gebruik voorbeelden

Deze tip gaat over het gebruik van voorbeelden in de video. Deze sluit goed aan bij de tweede tip, want dit maakt de video concreter. Bij het bedenken van goede voorbeelden is het belangrijk om je te verplaatsen in de kijker van de video’s. Hoe zullen zij de informatie het best begrijpen? En wat is ervoor nodig om de informatie juist over te brengen?

Door antwoord te geven op deze vragen, kom je vanzelf tot de beste voorbeelden om de informatie in de trainingsvideo te ondersteunen. Mogelijk heb je nog extra informatie nodig om antwoord te geven, dan is het aan te raden om in gesprek te gaan met je collega’s.

Tip 4: zorg voor een aantrekkelijke trainingsvideo

Natuurlijk is de informatie belangrijk, maar net zo belangrijk is de presentatie van de video. Wat je vertelt kan nog zo goed zijn, maar als het er niet aantrekkelijk uitziet, ga je niemand aan het werk krijgen. Uit onderzoek blijkt dat trainingsvideo’s die er goed uitzien verreweg het meest bekeken worden en dat vinden wij niet meer dan logisch!

Besteed daarom genoeg aandacht aan het uiterlijk van de video. Het liefst sluit deze stijl aan bij het onderwerp van de training en de huisstijl van je bedrijf. Mocht je ervoor kiezen om een reeks trainingsvideo’s te maken die op elkaar aansluiten, pas dan overal dezelfde stijl toe.

Tip 5: houd het kort

De laatste tip is om de video zo kort mogelijk te houden. De kijker krijgt namelijk veel informatie voor zijn kiezen. Het is niet alleen de bedoeling dat de kijker de informatie begrijpt, maar ook dat hij of zij onthoudt hoe deze stappen in de praktijk gebracht moeten worden.

Als je veel wil vertellen, dan kan het lastig zijn om al deze informatie in een korte instructievideo te krijgen. Gelukkig hoeft dit ook niet! Deel je verhaal op in meerdere korte video’s met een duidelijk begin en eind. Op deze manier kan je alle informatie geven die je wil, maar blijft dit wel behapbaar voor de kijker.

De instructievideo zelf kun je ook het best opdelen in kleine stappen. Zorg dat de voorbeelden tussen de 15 en 60 seconden duren en geef de kijker de mogelijkheid om zelf door te klikken naar een volgend onderdeel.

Aan de slag met een interne trainingsvideo

Met deze vijf tips maak je briljante interne trainingsvideo’s die blijven plakken. Zorg voor een goede titel van de video, maak de trainingsvideo concreet door de informatie op te delen in stappen en gebruik duidelijke passende voorbeelden. Vergeet niet om de video aantrekkelijk te maken en probeer de lessen kort te houden.

Het leren van een nieuw systeem is voortaan geen probleem meer voor jou en je collega’s!

Ook een training video maken? Bij EVA hebben we ruime ervaring met dit type video. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Recente Posts

Hulp nodig of heb je vragen?

 Neem contact met ons op dan denken we even met je mee!

Telefoon
Email
WhatsApp